Какво е no-code?

15 мин
Тази статия съдържа партньорски линкове

В последната година no-code се превърна в изключително модно понятие. Но какво представляват всъщност безкодовите технологии? Панацея ли са? За кого са подходящи? Защо стават популярни именно сега? Какви са предимствата и недостатъците им? Дали те са краткотрайна мода, или бъдещето на софтуерната разработка? В тази статия ще откриете отговорите на всички тези въпроси.

Цвета Панчева
Цвета Панчева
Копирайтър
Георги Ангелов
Георги Ангелов
Full Stack Web Designer
Какво е no-code?

Какво е no-code?

No-code e течение в софтуерната разработка (уеб, приложения и др.), което позволява на обикновени хора без познания в програмирането да създават софтуер посредством графичен интерфейс, без нуждата от реално писане на код.

В по-широк смисъл, no-code e движение (може да се каже дори идеология), чието основно кредо е, че технологиите (и в частност програмирането) трябва да помагат на хората, а не да поставят пречки пред тях. И ако неотдавна софтуерната разработка все още беше достъпна само за строго ограничен кръг от хора (програмисти със солиден опит или предприемачи със сериозно финансиране), то no-code технологиите отварят вратата на софтуерните решения пред всички, които имат добри идеи, опит, знания и искат да ги споделят със света.

Терминът „no-code” е донякъде подвеждащ, защото както зад no-code инструментите, така и зад продуктите, разработени чрез тях, стоят десетки хиляди редове код! Разликата с традиционното програмиране е, че безкодовата разработка не изисква „писане на код“. Вместо това се използват визуални инструменти, а кодът се генерира автоматично от платформата за разработка. Целта на термина no-code е да покаже, че тези нови технологии за уеб и софтуерна разработка избягват всички неприятни неща, които повечето хора свързват с традиционното програмиране: скъпо, бавно и тромаво.

No-code дава огромна свобода. С тази технология можете да изградите например голям и комплексен корпоративен уеб сайт с динамичен CMS и бизнес логика, без да напишете повече от 10 реда код. Това разбира се не означава, че ще можете да го направите, без да разбирате как работи интернет и уеб технологиите, но въпреки това е напълно революционно решение.

Защо no-code е бъдещето в разработката на уеб сайтове?

Мнозина се притесняват да правят предсказания от такъв мащаб. И все пак, безкодовите технологии имат много предимства пред съществуващите уеб решения, както и огромен потенциал за развитие. Ето защо ние силно вярваме, че именно това е бъдещето на уеб разработката. Най-важните предимства на no-code са:

  1. скорост на разработка
  2. удобна поддръжка - дори от нетехнически лица
  3. дава супер сила на дизайнерите
  4. позволява разработка на проекти, без нужда от програмисти и разработчици
  5. скъсява значително Time-To-Market

Нека разгледаме всяко от тези предимства малко по-подробно.

1. Скорост на разработка

No-code технологиите дават безпрецедентна скорост в разработката на уеб сайтове, без това да налага компромиси с крайния продукт. Даже напротив - систематизирането и преизползването на елементи позволява на разработчиците да отделят достатъчно време на всеки един сегмент от разработката на уеб сайта. Като се започне от очевидните неща - дизайн, потребителско преживяване и употреба, и се стигне до On-Site SEO и оптимизация за скорост. Така, чрез безкодовата разработка могат да се създават комплексни сайтове с най-високо качество много по-бързо, отколкото с конвенционалните технологии.

2. Лесна поддръжка от нетехнически лица

Един от големите недостатъци на старите системи за разработка на сайтове е, че независимо дали тя е Custom CMS или WordPress, дългосрочната поддръжка на сайта не просто отнема време, но и често е трудно да бъде осъществена изцяло от служителите на компанията. Особено при по-комплексните сайтове, административните панели са същински лабиринт. И ако се наложи обновление след време, може да се окаже, че на служителите им трябват часове, за да си спомнят как точно то може да бъде постигнато.

При сайтовете, разработени чрез no-code, такива проблеми не съществуват. Всички текстове могат да се редактират in-line, т.е. директно на сайта. Освен това всеки елемент на сайта може да бъде редактиран – независимо дали предварително е зададен като редактируем в CMS системата, или не.

А регулярната техническа поддръжка практически отпада като необходимост поради структурата на софтуера. Лидерите на пазара оперират като SaaS, което означава, че всички проекти използват едно ядро, което е добре разработено и тествано преди да бъде достъпно за всички. No-code технологиите не ползват плъгини, както и не позволяват редактиране на основния код, което прави системата изключително стабилна и устойчива във времето. Това, комбинирано с постоянна техническа поддръжка и мониторинг на сигурността, правят сайта Ви изключително сигурен, бърз и устойчив във времето.  

3. Дава супер сила на дизайнерите

На база 18-годишния си опит като дизайнер, мога смело да заявя, че една от най-болезнените части от разработката на всеки уеб сайт е frontend програмирането или възможността публичната част на сайта да бъде изпълнена така, като е създадена от дизайнера на проекта. Сега, благодарение на no-code технологиите, дизайнерът може сам да изчисти и най-малкия детайл от дизайна си: от междуредовото отстояние, през кернинга до хоризонталния ритъм. Без да напише 1 ред код!

4. Разработка на уеб проекти, без нужда от програмисти и разработчици

Ползите от това са много и разнообразни. От една страна, безкодовите технологии позволяват да се разработват уеб приложения от самите предприемачи, което намалява значително разходите. Това означава, че креативните хора могат бързо да тестват идеите си директно на пазара, със значително по-малък финансов риск. От друга страна, дори предприемачите да изберат професионалисти да изградят техния сайт или продукт, no-code технологиите правят разработката в пъти по-бърза, а последващата поддръжка лесна и достъпна.

Същевременно, безкодовите технологии улесняват дори професионалните разработчици. Пестейки тяхното време и усилия, новите технологии им дават възможността да се концентрират върху наистина сложните казуси, вместо да разпиляват таланта и концентрацията си в елементарни, но неизбежни рутинни задачи.

5. Скъсява осезаемо Time-to-market периода

С помощта на новите решения TTM периода за създаване на един уеб сайт за продукт, реклама или друг бизнес модел се скъсява 6 до 8 ПЪТИ. Не само това: веднъж изграден, проектът може да се поддържа и/или управлява, без да има нужда от голям и скъп технически екип, което значително намалява разходите за месечна поддръжка.

Може да научите за предимствата на no-code технологиите в статията:

Защо no-code е бъдещето на уеб дизайна и разработката?

Кратка история на no-code

No-code философията съществува от много време. Още през 1982 г. Джеймс Мартин предвижда в своята книга „Разработка на приложения без програмисти“, че главоломно нарастващата нужда от разработчици ще доведе до необходимост от „демократизация“ на информационните технологии и възможността компютрите да оперират частично или изцяло без необходимост от програмисти. Но въпреки наличието на визия, и дори създаването на първия no-code инструмент (електронните таблици), преходът от двоичния код на машините към абстрактното мислене на човека е труден и ще отнеме десетилетия.

Повечето от най-популярните в днешно време no-code инструменти се появяват през първото десетилетие на XXI век. Преди около 5-6 години развитието на безкодовите платформи набира скорост и те добиват все по-голяма популярност. В началото тези инструменти са по-скоро рудиментарни и предлагат силно ограничени функционалности. През последните 2 години обаче, техническите им възможности се разширяват дотолкова, че днес те могат да задоволят над 80% от нуждите на уеб разработката.

Именно това е причината да се намираме на прага на революция: ако в течение на десетилетия no-code е било визионерско хрумване, то в момента е вече реалност. Бъдещето е вече тук!

Интересувате ли се от зараждането и историята на no-code движението? Прочетете подробности в нашата статия (Сравнително) кратка история на no-code.

За кого са no-code технологиите?

Техническото състояние на no-code днес е повече от страхотно. Благодарение на всички технологии и създадената еко система, вече могат да се реализират не само корпоративни сайтове, а цели успешни бизнес модели, като продажба на съдържание чрез абонаменти, цялостни портали за работа и обяви, малки до средни електронни магазини и др.

Дотук изказахме доста суперлативи за безкодовите технологии. Това ли е решението на всички проблеми в уеб, ще попитат мнозина? Не. Не, разбира се! Бизнесът винаги се е опитвал да създаде "унифицирана теория" за уеб решенията или т.н. one size fits all solution, но на този етап такова няма, а според мен - никога няма да има.

Тогава за кого са подходящи no-code решенията? Ето основните звена, които трябва да гледат на тази технология като на бъдещ стандарт за бизнесите им в близките няколко години:

  • Маркетинг агенции - Всички, които се занимават с реклама, рекламни фунии, рекламни кампании и т.н. Всички, които имат нужда от красиви и бързи сайтове, които обаче да бъдат изграждани в рамките на дни и да могат да се поддържат бързо и лесно от не-технически лица.
  • Създатели на съдържание - Всички, които създават качествено съдържание и искат то да им осигурява приходи. Например - курсове за дизайн, фитнес програми, рецепти, здравословно хранене и режими, DIY курсове и т.н.
  • Дизайн агенции - Всички дизайн студиа и/или freelancer-и които не разполагат с голям екип разработчици или изобщо нямат такива и разчитат на външни партньори, за тези, които държат на дизайн изпипан в най-малък детайл и оптимизиран работен процес.

No-code технологиите покриват нуждите както на сега стартиращите, така и на професионалистите с дългогодишен опит. На първите дават възможност да правят много неща, без да са минали през много обучение, а на вторите – да оптимизират процеса и да повишават значително продуктивността, което в света на бизнеса означава по-големи печалби.

Какви са предимствата и недостатъците на no-code?

Какви са предимствата на no-code пред сега съществуващите технологии в този сегмент? В момента абсолютният лидер в CMS / low-code системите е WordPress. Той доминира с над 40% пазарен дял и мега екосистема от теми, плъгини, допълнителни услуги и т.н.

Защо тогава не пишем, че Wordpress е настоящето и бъдещето на интернет? Защото тази система води със себе си толкова проблеми, че в момента е в състояние, в което ако искате да създадете „приличен“ сайт на Wordpress ви трябват доста години опит и сериозен технически екип, който да има изградена собствена еко система върху съществуващата такава. Да, има голям брой плъгини, които могат да Ви решат проблемите и нуждите на първо четене, докато не започнете да се сблъсквате с постоянните обновления, бъгове и прекратяване на поддръжка на част от тях. Има и голям брой теми, които са създадени така, че да задоволят максимално широк спектър от клиенти - това води със себе си хиляди, дори десетки хиляди редове излишен код, които товари сайта и т.н.

На практика no-code платформите решават всички тези проблеми, като подхождат към уеб разработката по нов и фундаментално различен начин. Те визуализират frontend-а, давайки на разработчика силата да редактира всичко (абсолютно всичко!). Дават възможност за визуално изграждане на бази данни и CMS според конкретните нужди. Решават досадните проблеми с поддръжка на staging сървъри, FTP, CDN, поддръжка на сигурността на сървъра и кода и т.н.

А какви са недостатъците? Панацея не съществува и всяка платформа, наред със своите предимства, има и ограничения. Ето защо подборът на правилната платформа за разработка е от огромно значение. Ако този аспект не е добре обмислен, може да се окаже, че поради еволюцията на нуждите, компанията много скоро достига до максимума, който избраният софтуер предлага. Това би наложило смяна на платформата за разработка, а заедно с това – и разработка от нулата на нов уеб сайт. Този проблем обаче съществува не само при no-code. На практика той съществува при всяка система. Може да се каже, че дългосрочното планиране е подводен камък при разработването на всеки бизнес и изисква значителна прозорливост.

Друг недостатък на този етап е, че колкото и да е хубаво всичко, което казахме до сега, no-code не може да покрие абсолютно всички нужди и всички казуси, но с ръка на сърцето мога да кажа, че решава над 80% от тях. И този процент расте с всеки изминал ден.

Каква е разликата между no-code и low-code?

Много често термините no-code и low-code се срещат в един и същи контекст и дори нерядко се използват като взаимнозаменяеми. Но тази практика не е коректна, тъй като съществува значима разлика между двете понятия.

No-code платформите за разработка позволяват да се изграждат софтуерни приложения, без да се изпише дори един единствен ред програмен код. Оттук и името no-code. Обикновено те използват визуален интерфейс, който превежда потребителя стъпка по стъпка през процеса на разработка. Често  тези инструменти имат drag-and-drop функционалност или комплексен визуален редактор.

Low-code платформите изискват написването на минимални количества програмен код, като поради това най-често се налага потребителите без специални технически познания да работят в екип с програмист в някои етапи на проекта, или дори през цялото време. Low-code инструментите обикновено се използват в случаи, в които се изисква по-високо ниво на персонализиране и често предлагат разширени възможности, в сравнение с no-code.

Какво е code meets no-code?

Тази концепция е доста нова, може би за пръв път се споменава тази година (2022) и я засегнахме в предходната точка. На практика това представлява low-code, използван в екосистемата на no-code технологиите. С други думи, това е софтуерното разширение на no-code.

Чрез тази практика добрите програмисти могат да надграждат и разширяват вече създадените чрез no-code технологии неща. Повече информация можете да откриете тук: https://www.codemeetsnocode.com/

Кратък обзор на съществуващите no-code инструменти

Както често ни се случва да обясняваме, в момента no-code екосистемата се развива с такава скорост, че почти всяка седмица се появяват нови инструменти за разработка. Всеки от тях има своите предимства, недостатъци и ограничения. Огромното разнообразие обаче би могло значително да затрудни начинаещите no-code разработчици в откриването на най-подходящия инструмент за техния проект. Нека разгледаме някои от най-популярните инструменти към момента. В допълнителна статия ще направим задълбочено сравнение помежду им: както вече споменах, няма едно решение, което да отговори на всички нужди и всеки един от тези играчи има собствените си предимства (и недостатъци).

Лидерите на пазара

Всеки бранш има своите лидери. Те са винаги в челните редици, извоювайки все по-голям пазарен дял и променяйки границите на възможното. Поради това всеки, който иска да бъде в крак с модерните технологии, би трябвало да следи тяхното развитие.

Webflow

www.webflow.com

Абсолютният лидер в софтуера за безкодова разработка на уебсайтове. Позволява изграждане на уебсайтове от нула без абсолютно никакъв код. 100% контрол върху всеки елемент от сайта.

Bubble

www.bubble.io

Най-популярната платформа за създаване на уеб приложения без код. Позволява създаването на интерактивни мобилни или десктоп апликации за много потребители.

EditorX

www.editorx.com

Този проект е разработен от компанията Wix. Насочен е по-скоро към професионалната аудитория: дизайнери, уеб разработчици, маркетинг мениджъри и др. Интригуващото при него е, че наред със стандартните за индустрията функции – визуален drag-and-drop, добавяне на custom код, интегрирани бизнес решения за електронна търговия, професионален маркетинг и SEO, EditorX предлага и революционни инструменти за съвместна работа, които позволяват няколко членове на един екип да разработват един и същи уебсайт паралелно.

Airtable

www.airtable.com

Софтуер за изграждане на бази данни, чрез който могат да се задвижат визуализации, процеси и интеграции.

Member Stack

www.memberstack.com

MemberStack позволява изграждане на сайтове с опции за членство и контролиран достъп. Може да се комбинира с Webflow, Wix, Squarespace и други инструменти, за да се създадат комплексни сайтове, отговарящи на нуждите на създателите на съдържание.

Zapier

www.zapier.com

Zapier е инструмент, който свързва различни видове софтуер с цел автоматизация на работните процеси.

Intergomat (Make)

www.integromat.com (https://www.make.com/)

Това е най-сериозният конкурент на Zapier. Двете компании са в непрекъснато съперничество, което дава тласък в развитието на no-code автоматизациите. В момента компанията е в процес на ребрандинг, като новото ѝ име е Make.

Новите играчи  

Неотдавна на пазара излязоха и някои нови инструменти, които определено изглежда да имат добър потенциал. Ние със сигурност ще следим тяхното развитие занапред с интерес. Дали те ще успеят да настигнат лидерите и да се включат в техните редици?

Framer

www.framer.com

Идеята на тази платформа е да интегрира софтуера за дизайн на уебсайтове (например Figma, Xd) и софтуера за разработка на уебсайтове (например Webflow, EditorX). Целта е целият работен процес от изграждането на информационната архитектура до изчистването на финалния дизайн да се случва на едно място, а след това да не е необходимо да се разработва от нулата: дизайнът автоматично ще бъде превърнат от системата във функционален уеб сайт.

VeV

www.vev.design

Тази платформа набляга на лекотата, с която може да бъде използвана и се позиционира като „Професионалната алтернатива на Wix”. Предлага сравнително голяма свобода при създаването на дизайна, симултанно редактиране от няколко души, експортиране на готовия код, а също така и no-code meets code опция.

Readymag

www.readymag.com

Основно предимство на тази платформа е, че тя се използва изключително лесно. Разбира се, заедно с това върви и стандартния за индустрията недостатък: ограничени възможности за персонализация. Все пак, Readymag би бил интересна възможност за хората, които имат нужда от лек, непретенциозен уебсайт.

Ширпотреба

No-code е за всички! И ако лидерите на пазара предлагат огромни функционалности и безпрецедентно качество, но изискват повече време и усилия за овладяване, то съществуват разбира се и no-code платформи, които не са чак толкова съвършени, но за сметка на това са изключително лесни за употреба. Те отговарят на нуждите на редица бизнеси, които нямат високи изисквания за работата на своя уебсайт, а просто искат да тестват някоя идея бързо и лесно.

Wix

www.wix.com

Изключително лесен за употреба. Има много готови шаблони (темплейти), както и artificial design intelligence опция, при която въз основа на въпросник платформата предлага готов дизайн, който в последствие може да се дооформи. Подходящ е за малки уебсайтове и за хора, които искат бързо и лесно решение, без да имат ясна концепция какво им трябва, нито пък особени претенции за резултата.

SquareSpace

www.squarespace.com

Не толкова интуитивен, колкото Wix, но от друга страна е добро решение за по-големи сайтове, без особени изисквания за персонализация и добро техническо представяне. Подходящ е например за блогове, портфолиа и малки онлайн магазини. На теория може да поддържа до 1 000 страници, но на практика 400 е максимумът, за да може всичко да работи безпроблемно.

Заключение

В заключение можем да кажем, че no-code технологиите са не само софтуерно решение, което позволява на обикновените хора да създават софтуер, но е течение, начин на мислене и култура, която си поставя за цел да направи разработката на уеб сайтове и приложения достъпна за максимален брой хора.

СЪДЪРЖАНИЕ