Защо no-code е бъдещето на уеб дизайна и разработката?

16 мин.
Тази статия съдържа партньорски линкове

Пиша тази статия от позицията на човек, който се занимава професионално с разработка на уеб сайтове близо 20 години. Минал съм през всички големи промени. До сега не бях откривал концепция и софтуер(и), които да отговарят на всичките ми нужди и желания. След 2 години работа с no-code технологиите смятам, че те са бъдещето на уеб разработката, ето защо …

Георги Ангелов
Георги Ангелов
Full Stack Web Designer
Защо no-code е бъдещето на уеб дизайна и разработката?

No-code течението не е от вчера на сцената. В такъв случай защо точно сега решихме, че то е бъдещето на разработката на уеб сайтове и продукти? Въпреки повече от 20-годишната си история, едва през последните няколко години безкодовите технологии успяха да достигнат до състояние, в което да отговорят на широк спектър нужди: както на разработчиците, така и на предприемачите! Вече можете да създавате динамични уеб сайтове, приложения, имейл кампании, комплексни уеб базирани бази данни (дори собствени CRM системи), да автоматизирате бизнес процеси, без да е необходимо да напишете и 1 ред програмен код. Това е наистина вълнуващо! Това наистина е бъдещето.

В тази статия ще Ви разкажа защо no-code е бъдещето на уеб разработка в следните направления: Дизайн и форнтенд, Бекенд и CMS, Маркетинг, Автоматизация и SEO, Предприемачество.

Дизайн и фронтенд  

Безкодовите технологии Ви позволяват да реализирате направения от Вас дизайн до най-малката подробност, линия и икона, като Ви дават пълен контрол над фронтенд частта, без необходимостта да сте запознати със синтаксиса на CSS, HTML и Java Script. С помощта на визуален редактор, можете да контролирате абсолютно всичко.

Изглед от 2 no-code решения. Webflow (ляво) и EditorX (дясно)

В зависимост от избрания от Вас no-code продукт, подходът, който трябва да предприемете към реализирането на публичната част на сайта Ви ще е различен. При някои продукти, като Webflow, визуалният редактор на кода е създаден така, че да генерира чист CSS код, което обаче предполага, че познавате CSS структурата и начина, по който работи уеб като цяло. При други, като Editor X, така наречената крива на обучение е доста по-плавна и те позволяват създаване на публичната част с помощта на drag’n’drop. Тук решаващо за Вас трябва да е нивото Ви на технически познания: ако сте по-напреднал, то Webflow е Вашият инструмент; ако сега стартирате, може да тествате Editor X.

Ето още няколко софтуера за създаване на безкодови технологии, които открих и тествам в момента: Framer , VeV , Reаdymag ... Буквално в последните дни стартираха още няколко, за които не ми е останало време, но съвсем скоро ще ги разгледам и ще мога да дам по-информирано мнение.

Пълен контрол над дизайна на всички резолюции и устройства

Още един огромен плюс на тези технологии е, че Ви дават възможност да преглеждате в реално време различните корекции в дизайна за всяка основна резолюция, като можете да ги коригирате и да нанасяте фини настройки до най-малкия детайл. Всеки форнтенд разработчик знае колко е досадно, когато дизайнерът започне да му пуска задачи с нужни дребни корекции от вида „Междубуквеното пространство трябва да се намали с -0.25px”. При безкодовите технологии това не съществува като проблем, защото дизайнерът е и разработчик и може да отдели колкото време е нужно, за да полира дизайна си до съвършенство.

Редакция на мобилна адаптация чрез визуален редактор

(Пълен) контрол над анимации, преходи и други глезотийки

Слагам пълен в скоби, защото нивото на контрол много зависи от инструмента, който сте избрали за реализирането на сайта Ви. Едни инструменти Ви дават наистина пълен контрол над анимациите, условията за стартирането им, условията за прекратяването им, та чак до easing в милисекунди. Други инструменти залагат на предварително подготвени анимации, които са доста по-лесни за употреба, но не дават дълбоко ниво на персонализация. Тук, както и по-горе е въпрос на Вашите нужди и желания, но важното е, че всичко това се случва във визуална среда, без да имате нужда да разбирате от Java Script, да инсталирате библиотеки и да пишете КОД.

Създаване и редактиране на анимации в реално време (Webflow)

Ако сте уеб дизайнер, като мен, вече съм сигурен, че съм привлякъл вниманието Ви. Представете си свят, в който дизайнът Ви се реализира точно така, както сте го създали, без да се налага да връщате десетки и десетки тикети с пропуски към колегите Ви, без да се налага да правите седмични срещи за обсъждане, за всички резолюции… Е, тази мечта вече е реалност!

Хейтъри ще кажат, че е твърде хубаво, за да е истина, но останете с мен – става още по-хубаво.

Добрият, pixel-perfect дизайн е нещо страхотно, но не би имал особена стойност, ако съдържанието му не е динамично, управлявано от добра система (за управление на съдържанието) и така стигаме до следващата точка…

Бекенд и CMS

Именно това е частта, която (без да знаем) толкова години чакахме да се развие достатъчно, за да можем да наречем този вид създаване на софтуер бъдещето на уеб разработката.

(Почти) пълен контрол върху създаване на бекенда. Без код. Без бъгове!!!

В момента чрез безкодовите технологии сме в състояние да разработим комплексен, управляван от персонализиран CMS уеб сайт за почти всички нужди. Има ограничения – разбира се. Засега няма продукт от вида „Едно решение за всички проблеми“, но въпреки това уточнение, безкодовите решения могат да покрият над 80% от нуждите на един сайт.

Каква е разликата между тези технологии и съществуващите до момента сайт билдъри, като WordPress например? Накратко казано: огромна! Докато в бекенда на WordPress трябва да се задоволиш с наличното или да заобиколиш вече изградената система, то в no-code платформите ти я изграждаш според нуждите на проекта си.

С помощта на визуален редактор могат да се изградят отделни динамични модули, които да отговарят на точното задание. Искате да направите блог? Няма проблеми - добавяте си нужните полета. Искате да изградите корпоративен каталог? Добавяте единствено това, което е необходимо, без нищо излишно да товари сайта. Проектът се развива и Вие имате нужда от лека корекция на съществуващия модул? Готово! И нека отново подчертая: всичко се изгражда без код! А това значително съкращава необходимото време за нанасяне на корекции.

Изглед на административен панел за редакция на статии no-code.bg (Webflow)

Тази свобода на изработка на CMS система според Вашите конкретни нужди, без да се налага да напишете дори един ред код, е моя мечта от години. Всичко се случва с помощта на добре изграден визуален редактор, който позволява изключително голяма свобода на конфигуриране.

В момента аз (сам) съм способен да изработя изключително комплексен сайт, без нуждата от разработчици. Представете си свободата, която получавам - не само като дизайнер, но и като предприемач!

БЕЗ БЪГОВЕ! Изграждането на CMS чрез no-code е естествен процес, който приключва с изпълнението на нуждите на уеб сайта, без нужда от последващо дебъгване. Всеки, който е стартирал повече от 2 сайта знае, че след етапа на изработка винаги има етап на качествен контрол, в който се тества и дебъгва системата. В случая на безкодовите технологии, по-скоро гледате за правописни грешки и съответствие на линковете 😊.

Без плъгини, без постоянно обновяване на бекенда, без проблеми със сигурността.

Изцяло новият подход, който е предприет от основните играчи на пазара, има и друг огромен плюс: системата е от вид „затворен код“ без плъгини. Всички допълнителни услуги или функционалности, които се доставят от трети страни, не взаимодействат с основния код по никакъв начин, което решава следните 2 фундаментални проблема на open-source системите:

  1. Проблема с постоянното обновяване: ту на ядро, ту на плъгини, съпровождащите проблеми със спирането на поддръжка на плъгините или с бавната реакция на разработчиците спрямо открити проблеми със сигурността (да не говорим за скорост на зареждане). При no-code тези проблеми не съществуват, защото няма плъгини. Това води до решаване и на втория фундаментален проблем...
  2. Проблема със сигурността – Затвореният код и липсата на плъгини значително повишават сигурността на уеб сайта Ви в годините напред.
  3. Всичко това се отразява много положително и от гледна точка на скорост на зареждане, което пък води със себе си значително по-добро SEO представяне.

Нека спомена и някои по-дребни плюсове на безкодовите системи, които включват постоянно обновяване на ядрото, което получавате, както и оптимизация на скоростта и сигурността, по които се работи постоянно.

Всички досадни и повтарящи се процеси се случват с натискането на един бутон

Конфигурирането на сървър, пренасочване на DNS, конфигуриране на FTP потребители, инсталиране на сайта, тестване, дебъгинг, пак тестване и стартиране на проекта. За един бекенд програмист това е като рефлекс и въпреки това е досадно да го правиш всеки път за всеки проект. А ако си начинаещ, е още по-досадно. Свързано е с безкрайно четене или писане до поддръжка на избрания хостинг… Независимо от техническите Ви умения или опита, винаги си е много отегчаваща работа!

При no-code технологиите целият този процес е сведен до натискането на едно копче (publish). А ако трябва да използвате собствен домейн, ще трябва да копирате и поставите 2 реда код в DNS настойките си. Това е!

Ето и още няколко малки, НО готини екстри:

  • не се занимавате да пазите и настройвате работен сървър,
  • не се занимавате със source control
  • не се занимавате с version control

Те просто са си там. Ако объркате нещо, което е възможно, винаги можете да се върнете съм стари версии на проекта си с едно кликване.

Тези на пръв поглед дребни неща превръщат поддръжката, развитието и управлението на проекта в удоволствие!

С помощта на модерните no-code технологии можем да изграждаме комплексни, динамични CMS системи, които да задвижват красиви и изпипани до най-дребни детайли сайтове. Дотук – супер, но един уеб сайт не е само дизайн и CMS панел, той е основно СЪДЪРЖАНИЕ… Затова нека да поговорим и за него.

Маркетинг, съдържание и SEO

Тези компоненти от един сайт винаги вървят ръка за ръка, затова и аз ги засягам заедно. За един маркетолог най-важното нещо в един сайт е правилното съдържание с правилна структура, така че да може да разкаже и убеди посетителя в предимствата на представения продукт или услуга. Това се постига без проблеми, както описах по-горе, с пълен контрол над публичната част на сайта. НО съдържанието и нуждите му се менят. Бързо. Понякога толкова бързо, че корекцията на определени текстове, снимки, илюстрации - понякога дори и само една дума - е съдбоносна за успешната рекламна кампания. И в тази насока no-code технологиите са с една крачка пред всички останали.

In-line корекции на цялото съдържание на сайта

В конвенционалните CMS системи, администраторът (content manager) има достъп само до съдържанието, което предварително е определено да бъде динамично (редактируемо). За да го промени, администраторът трябва да се идентифицира пред системата и да влезе в административния панел, да отиде до нужния модул и да нанесе корекцията. След което презарежда коригираната страница, за да се увери, че всичко с нея е наред.

Ако обаче трябва да се коригира информация, която не е предварително заложена като редактируема, то администраторът трябва да се свърже с разработчика на проекта и да поиска от него да нанесе нужната промяна. Това е не само скъпо, но също бавно и тромаво. Често отнема по няколко цикъла на одобрение.

А ето как Webflow са решили този казус: редакторът на съдържание се идентифицира пред системата директно на страницата, която иска да редактира, нанася корекцията in-line, т.е. директно в дизайна. След като се увери, че всичко е изрядно, публикува. Това е! Системата позволява редакция на абсолютно всичко (подчертавам абсолютно всичко), независимо дали е заложено предварително в CMS системата, или не… Първият път, когато дадох на колеги от маркетинга да работят с тази система направо им гръмнаха главите! Бяха поразени от лекотата, с която става всичко.

Представете си колко по-детайлно можете да вършите работата си с цялото спестено време (и нерви).

Пълен контрол на SEO оптимизацията на сайта, интеграция на маркетингови инструменти

Когато става дума за маркетинг и съдържане, няма как да пропусна и темата за SEO оптимизацията. Тя е точно толкова фундаментално важна, колкото всичко описано до тук. Всички сме запознати с максимата, че СЪДЪРЖАНИЕТО Е КРАЛЯТ и тя важи с пълна сила, когато говорим за SEO. И тук no-code технологиите са на нужното ниво, те ни дават пълен контрол, както над META данните на всяка страница, така и върху доста други параметри, за които не е нужно да инсталираме и плащаме за външни плъгини, като автоматично създаване и опресняване на sitemap.xml, лесен и бърз 301 redirect, канонични URL адреси, възможност за интегриране на структурирано съдържание (Schema.org) и т.н., без ред код!

Това Ви дава силата да оптимизирате сайта си и на техническо ниво, без да сте програмисти.

Тези възможности, в комбинация с добри аналитични и маркетингови инструменти като Google Analytics, Google Search Console и Google Tag Manager превръщат един обикновен корпоративен уеб сайт в мощен маркетингов инструмент, който генерира много заявки и лийдове.

Интеграция и автоматизация на редица бизнес процеси

Следващото ниво в добрия маркетинг и управление на връзките с клиентите е интеграцията на автоматизирани процеси. Тук на помощ идват два от основните лидери в автоматизациите, а именно Zapier и Make. В общия случай двата продукта предлагат приблизително едни и същи услуги, а именно: да изпълняват определени действия, когато определени условия са изпълнени. Ето два примера, които да Ви помогнат да придобиете представа за възможностите на тези no-code автоматизации.

  1. Автоматично входиране на нови контакти във Вашата ERP система – Може да създадете следното условие – “Всеки път, когато някой се свърже с нас, прехвърляй автоматично имейла му в тази таблица”. Може даже да го направите и още по-интересно: “Ако имейлът е до техническата поддръжка, му добави таг SUPPORT, ако е заявка за оферта  - информирай търговския отдел.” (даже ако имате ценови диапазони, можете да уточните – информирай търговеца, който движи големите клиенти, или този, който движи малките клиенти). Записът може да се прехвърля директно в MailChimp, HubSpot, Slack и какво ли още не.
  2. Автоматично обновяване на сайта или на модули от персоналния Ви CMS – Например, “Ако в това поле на GOOGLE SHEETS се добави тази информация, обнови този CMS запис или създай нов”. По този начин може да поддържате актуален сайта си през Google Sheets или през Airtable.

Тук примерите могат да са безкрайни, но най-основното от всичко е, че без да имате познания в сферата на програмирането можете да създавате, управлявате и коригирате подобни автоматизации, така че те да работят за Вас. Така хората, които са експерти в маркетинга, ще се занимават с това, от което разбират – маркетинг, вместо с търсене на разработчици, които да реализират идеите им.

Предприемачество

Сега нека погледнем нещата през призмата на един предприемач, който има добра идея за бизнес/услуга, но няма ресурса да наеме добър (и съответно много скъп) технически екип, който да я разработи, поддържа и развива. Също така не разполага и с времето да се научи да програмира всичко, описано дотук. До сега това го поставяше в неизбежната ситуация тази идея да остане само на хартия, ако не се намерят солидни инвестиции. Сега обаче, с помощта на no-code технология, реализацията е възможна по съвсем друг начин. Нека видим двата най-вероятни сценария:

  1. Имам добра идея, но нямам технически познания. ДОРИ и no-code технологиите ми изглеждат сложни – Тогава спокойно може да се наемат no-code професионалисти, които да изградят цялата структура, сайт и автоматизации. След това обаче, цялата тази система може да се поддържа от обикновен човек, без почти никакви технически способности.
  2. Имам готина идея и технически познания, но не съм програмист. Аз попадам в този сценарий: знам как работят нещата в бекенд частта, но не мога да ги напиша.
Сега, благодарение на no-code технологията, мога да тествам всичките си бизнес идеи, без да инвестирам пари за разработка.

За да бъда напълно изчерпателен, все пак трябва да отбележа, че когато става въпрос за по-комплексни бизнес изисквания, започват да се появяват ограничения. Както казах в началото на тази статия, все още няма продукт от вида „Едно решение за всички проблеми“. Затова е добре, ако решите да предприемате бизнес авантюри в no-code средата, да се консултирате със специалист, който да Ви каже какво е възможно и къде могат да възникнат ограничения.

Засега no-code е най-подходящ за следните видове бизнес идеи: Продажба на съдържание (фитнес уроци, дизайн курсове, хранителни режими и подобни), Продажба на абонаментни услуги във всякакъв вид, Портални сайтове тип публикуване на обяви и т.н.

В следващите статии ще Ви представим редица успешни бизнес идеи, които са реализирани изцяло с помощта на no-code технологиите, затова ако Ви е интересно - запишете се в нашия бюлетин!

Не всичко е цветя и рози

След толкова много суперлативи и позитиви е редно да засегна и някои дребни 😊 минуси, които вървят с всички тези плюсове.

Независимо на кой no-code софтуер ще се спрете, винаги ще трябва да минете през т.н. обучителна крива, която в някои случаи (особено при Webflow) си е висока и стръмна. Трябва да имате фундаментални познания за уеб, защото всички тези решения са си поставили за цел да създават качествен и бърз софтуер, което изисква възприемането на определени подходи и организация.

Въпреки, че no-code технологиите и концепцията съществуват повече от 30 години, както може да прочетете в (Сравнително) Кратка история на no-code технологията, “еко системата” им не е толкова развита, както на WordPress, например. Развива се главоломно, но все още е миниатюрна в сравнение с WP.

Колко и да е хубава тази технология, все още е ограничена, когато заговорим за е-търговия и gated content. В тези ситуации има доста условности, за които ще Ви разкажа в друга статия, посветена изцяло на темата.

Всички безкодови продукти са SaaS базирани и със затворен код, което изключва възможността за инсталиране на собствен сървър. Също така, трябва да избирате внимателно с коя компания ще работите, защото ако тя остане в историята, Вашият сайт ще я последва.

Заключение

No-code технологиите позволяват пълен контрол на публичната и административната част, дават възможност за бърза и качествена поддръжка на вече създадения проект. Перфектни са, когато става дума за скорост и сигурност, SEO и управление на съдържанието и надграждат всичко това с автоматизации и бизнес логики. Премахват всички досадни ангажименти, като постоянно обновяване, нужда от поддръжка и амортизация на кода, конфигуриране и поддръжка сървъри и т.н.

Досега за създаването на подобни комплексни сайтове бяха нужди големи екипи от тясно специализирани професионалисти, а вече е възможно да бъде направено и от малки екипи, full stack designers или solopreneurs без да има нужда от програмисти, писане и дебъгване на милиони редове код.

Нивото на персонализация и възможностите за създаване на уеб сайтове към днешна дата са толкова големи, че с лекота мога да нарека това течение бъдещето на уеб разработката.
СЪДЪРЖАНИЕ