WordPress vs Webflow: Какво да изберем през 2023?

40 мин.
Тази статия съдържа партньорски линкове

WordPress или Webflow? Коя от двете системи е по-добра днес? В търсене на отговора, направихме мащабен сравнителен анализ. За да бъдем максимално обективни, проследихме целия процес по разработка и поддръжка на един уеб сайт паралелно за двете системи. За финал направихме сравнение на цената за изграждане на един примерен проект. Доколкото ни е известно към днешна дата това е най-изчерпателният материал в интернет по въпроса.

Георги Ангелов
Георги Ангелов
Full Stack Web Designer
Цвета Панчева
Цвета Панчева
Копирайтър
WordPress vs Webflow: Какво да изберем през 2023?

WordPress e най-популярната и най-използвана платформа за разработване на уеб сайтове, с пазарен дял над 40% към настоящия момент. Същевременно в последните няколко години се появяват все повече алтернативи, които предлагат огромни предимства пред настоящия лидер. Дали хегемонията на WordPress в уеб разработката идва към своя край?

В настоящата статия ще разгледаме подробно възможностите и приложението на WordPress – дългогодишен самодържец сред CMS-системите, както и Webflow – безапелационният лидер в безкодовата уеб разработка. Ще разгледаме предимствата и недостатъците на всяка една от платформите, след което ще направим сравнителен анализ по редица критерии, включително цена за разработка и поддръжка на уеб сайт. Целта ни е не само да представим една страхотна нова технология, все още малко позната в България, но и да анализираме случаите, в които е най-подходящо тя да бъде приложена.

За да можем да направим максимално обективен анализ на двете системи структурирахме статията така, че тя да проследи целия процес по разработка и поддръжка на един уеб сайт. Доколкото ни е известно към днешна дата това е най-изчерпателният материал в интернет по въпроса. Заявяваме го смело, защото в подготвителната фаза изчетохме и изгледахме света… :D

И така, да затягаме коланите и да започваме!   Очаква те 40-минутно високоскоростно пътуване из вълнуващия лабиринт на yеб технологиите!

Ако се интересуваш от авангардните разработки или пък ти трябва нов сайт и се чудиш кой път да хванеш, продължавай да четеш…

WordPress

Какво е WordPress?

WordPress.org се заражда през 2003 като платформа за блогове. След добавянето на някои ключови възможности като теми и оформление за сайтовете, създадени на WordPress, към 2011 тя придобива широка популярност и се превръща в доминиращата платформа за управление на съдържание в интернет. Към началото на 2022 г. около 40% от всички уеб сайтове използват WordPress.

За времето на създаването си, WordPress е революционен софтуер. В период, в който “creative commons“ набира скорост, Ричард Столман популяризира copyleft, a „отворен код“ е модната тема на разговор в ИТ обществото, WordPress създава екосистема с отворен код, в която всеки знаещ може да сподели своите умения, създавайки полезно приложение или тема. А всеки ред свободно достъпен код от своя страна има потенциала да се превърне в трамплин за друг програмист, който на негова база да изгради нещо още по-добро.

Така започват да се появяват все повече и повече приложения за WordPress, решаващи огромно разнообразие от проблеми и нужди, докато в един момент системата се превръща от платформа за блогове в пълноценен CMS, който би могъл да се използва дори за електронна търговия.

Това е основната причина за главоломния успех на WordPress: тази система е разработена от творческия гений не на отделни личности, а на цели общества. Именно това осигурява развитието на такъв тип софтуер за дълъг период от време: той не е зависим от съществуването на определена фирма и всеки желаещ програмист с необходимите знания и опит би могъл да го поддържа и развива.

Как продължава да се развива платформата днес?

Поради това, че е система с отворен код, WordPress е силно децентрализирана. Ето защо няма единна визия за развитието ѝ. Всеки разработчик сам решава какво ще изгради, колко дълго ще поддържа приложението си в последствие и дали ще продължава да го развива в отговор на бързия темп на технологично развитие.

Има ли разлика между WordPress.org и WordPress.com?

Когато се говори за WordPress, в по-голямата част от случаите става дума за WordPress.org. Това е система за управление на съдържанието (content management system / CMS) с отворен код. WordPress.com от своя страна е хостинг услуга. Използването на системата за управление на съдържанието не налага използването на хостинга – потребителят има избор. В настоящата статия под WordPress ние имаме предвид именно CMS системата.

Кои са предимствата на WordPress?

Техническа реализация

Ако трябва да посочим едно от големите предимство на WordPress, това е, че човек напълно безплатно може да се сдобие с кода на една много добра CMS система, след което може да прави с него каквото пожелае. Може да го модифицираш, преправяш, развиваш и най-важното: да го инсталираш където пожелаеш (хостинг по избор).  Това е причината този софтуер да е в основата на толкова значима част от уеб сайтовете в световен мащаб – свободата да вземеш безплатно нещо и да работиш с него както прецениш.

Процесът по създаване на един уеб сайт се изразява в сваляне и инсталиране на WordPress CMS, добавяне на нужните плъгини, добавяне на избрана дизайн тема и популация на базата данни с желаната информация (снимки, текстове и т.н.), технически няма нужда нито да разбираш как функционира уеб, нито да знаеш какво e HTML, CSS, JavaScript и т.н.

Работата с административния панел е позната на много хора, защото е на пазара повече от 20 години и много специалисти и клиенти се чувстват комфортно в нея.

Дизайн

Теми, визуални редактори и управление на фронтенда.

Дизайнът в WordPress е отделен в теми. Още при инсталирането на ядрото, то идва с няколко предварително готови теми. (Ето защо, ако човек няма претенция към дизайна, може да стартира веднага с популация на съдържанието).

Ако изискването е сайтът да има дизайн, който да отговаря на специфични нужди, има няколко варианта:

  1. Да инсталираш предварително разработена тема, която да отговаря на нуждите ти;
  2. Да разработиш собствена дизайн тема с помощта допълнителен плъгин, който позволява визуална разработка – така наречените сайт билдъри;
  3. Да разработиш персонална тема или да наемеш професионалист, който да го направи. На пазара има безброй компании, които могат да се справят с тази задача, което дава голям избор.

Дизайн теми

Екосистемата на WordPress предлага огромен набор от предварително разработени дизайн теми. Голяма част от тези дизайни са направени от топ професионалисти и са с изключително високо качество. Така, само срещу няколко десетки долара, веднага можеш да се сдобиеш с професионално направен дизайн.

Сайт билдъри

В общия си смисъл сайт билдърите са плъгини, но с доста сериозни възможности за разработка на дизайн. Те позволяват разработката, поддръжката и развитието на теми директно в WordPress. Така човек може да получи точния дизайн, от който има нужда.

Това дава на дизайнерите и разработчиците голяма сила и свобода, а на клиентите - спокойствие и намалени разходи по разработката и поддръжката на дизайна им. Ако за пръв път чуваш за тези възможности, ето 2 от лидерите на пазара:

Elementor https://elementor.com/

Елементор е визуален редактор, който позволява създаването, редакцията и поддръжката на дизайн (теми) директно в WordPress. Сред предимствата му са бързата работа, възможността да се създават дизайни с drag’n’drop и голяма галерия от уиджети (допълнителни приложения).

Oxygen https://oxygenbuilder.com/

Oxygen е по-нов играч в това поле, той се отличава с много модерен, красив и лесен за употреба интерфейс. Предоставя възможности за персонализирани анимации и интеракции. В момента този плъгин е най-близкият „отговор“ на WordPress към възможностите, предоставени от Webflow.

Персонални решения

Тази ситуация може да се разгледа в два варианта: 1. Дизайн темата да е разработена специално за конкретния проект, според неговите изисквания и нужди. Тази опция не е много популярна, защото е най-времеемка и скъпа. 2. Използване на готова тема като основа, която в последствие да бъде редактирана според нуждите. Този вариант се използва по-често, защото не се стартира от нулата, което донякъде спестява време и ресурс за разработка.

Възможностите за създаване на дизайн в WordPress са много и различни. Зависи от проекта и конкретната ситуация коя опция ще бъде най-подходяща. Добре е, когато се взима това решение, да се обмислят няколко крачки напред, за да е сигурно, че нуждите на сайта и бизнеса ще бъдат покрити и в бъдеще.

Не претендирам за изчерпателност в тази секция. Има редица софтуерни решения за създаване на теми за WordPress, има мултифункционални теми с вградени визуални редактори и много други варианти.

Поддръжка и развитие

Поддръжката и развитието на един уеб сайт, базиран на WordPress, изисква постоянство, време и умения. Хубавото е, че в страхотната еко система се намират решения за всеки проблем.

Когато искаш да добавиш нова функционалност, шансът за нея да има разработен (безплатен) плъгин, е много голям. Така може само с една инсталация да работата да продължи напред.

Могат и да бъдат добавяни функционалности, за които мнозина дори не са се сетили. И всичко това само след едно обикновено търсене в морето с плъгини.

Екосистема

Екосистемата на WordPress е огромна, напълно развита и самоподдръжаща се.

Поради факта, че WordPress e най-известната CMS система от много години насам, около нея се е създала огромна еко система от услуги, решения, теми, пългини и др. В нея на практика има решения за почти всички нужди, болки и желания. Този факт, в комбинация с лесния достъп до основния код, са причините WordPress да е предпочитан избор за повечето хора, които имат нужда от уеб сайт (както клиенти, така и разработчици и дизайнери).

Разработчици. Има много специалисти, които се занимават с WordPress и поддържат такива сайтове

Както вече споменахме, над 40% от всички съществуващи уеб сайтове са изградени чрез WordPress. Ето защо всеки уважаващ себе си уеб професионалист – дори да не е тесен специалист, поназнайва нещо от поддръжката на WordPress сайтове. А защо това е предимство ли? Ами защото дори внезапно да се окажеш в кръвна вражда с човека, разработил сайта ти, сравнително лесно ще откриеш кой да поеме щафетата по поддръжката, която при WordPress сайтовете си е регулярна необходимост.

Обучения, курсове и уроци има много и разнообразни.

Освен, че е най-популярният CMS на пазара, WordPress съществува вече почти 20 години! За това време обществото от хора, използващи платформата, е създало хиляди часове обучителни видео уроци и още повече статии и блог публикации по всяка тема или казус, който би могъл да възникне. Това означава, че човек може да открие решение на всеки проблем, с който се сблъска.

Има разработени плъгини за (почти) всички нужди.

Макар да е започнал като блог платформа, модулната структура (т.е. опцията да се използват приложения, които да разширят функционалностите на сайта), дава огромна гъвкавост на WordPress. Чрез инсталиране на плъгини, той може да се използва за почти всичко: блог, корпоративен сайт, портфолио, дори електронен магазин.

Дизайн теми.

Както споменах по-горе, морето от дизайн теми е необятно. Само в два от лидерите на пазара https://www.templatemonster.com/wordpress-themes.php и https://themeforest.net/ има над 7000 дизайн теми за WordPress! Можеш да си представиш защо вероятността да не си намериш дизайн, който да ти допадне, клони към нулата.

Кои са недостатъците на WordPress?

Вече обяснихме защо WordPress е силно децентрализирана система. Именно от това произтичат и някои от основните ѝ недостатъци.

Техническа реализация (Backend)

Техническата реализация на уеб сайт, базиран на WordPress, винаги минава през инсталиране и конфигуриране на „чиста инсталация“ т.е. инсталиране на ядро без плъгини, теми и т.н. Тази чиста инсталация винаги изисква конфигуриране на хостинг, FTP потребители, база данни, WP install и т.н. Стъпки, които трябва да се изпълняват за всеки нов сайт и клиент (ако си професионален разработчик).

След чистата инсталация се стига до необходимостта да бъдат избрани плъгини, теми и допълнителни настройки. И дори и да си правил(а) това хиляди пъти, пак трябва да минаваш през едни и същи стъпки, отново и отново при всеки нов проект. Ако пък не си го правил(а) никога, освен досадно, е доста трудоемко и отнема време.

Плъгини. Невъзможно функциониране без инсталиране на (много)плъгини.

Въпреки, че на теория WordPress може да функционира без нито един плъгин, на практика това е невъзможно, ако искаш сайт, различен от обикновен блог. Трябва ти плъгин за почти всичко: SEO оптимизация, дизайн, езикови версии, галерии, е-търговия, доставки и т.н., в зависимост от изискванията на проекта. Всеки добавен плъгин утежнява сайта, намалява скоростта му, създава нужда от постоянно обновление, добавя още едно ниво на комплексност на поддръжката, намалява сигурността и, не на последно място, оскъпява проекта: повечето качествени плъгини са платени, като всеки един се заплаща отделно. При някои таксата е еднократна, но повечето използват SaaS (Software as a service) бизнес модел и са с месечен абонамент.

Поради огромното изобилие, шансът да има разработен плъгин за твоя конкретен казус е голям. Това е от една страна огромно предимство. От друга – да се подбере плъгин, който да е качествен, да работи добре с всички останали елементи на сайта и да се поддържа напред във времето, си е изключително важно умение, за чието придобиване са необходими дълги години опит със системата.

В допълнение, всеки бизнес и всеки случай си има своите особености и ако не намериш точно това, което ти трябва, се налага да си разработиш персонален плъгин. Тази разработка преминава през: 1. избор на изпълнител с достатъчно опит, за да създаде качествен плъгин; 2. проектиране, 3. изпълнение, 4. дебъгване и най-важното – 5. дългосрочна зависимост от създателя за поддръжка и корекции при всяко обновяване на ядрото на WordPress (което се случва сравнително често).

Скорост

Няколко пъти вече споменаваме скоростта. Тя е изключително сериозен проблем при WordPress. Oт една страна самата архитектура на системата е стара и тромава, но след инсталирането на повечето теми и плъгини, положението става наистина тежко, защото всяко едно допълнение, което инсталираш, изисква ресурси.

Проблемът със скоростта се отразява значително на SEO представянето на сайта. Отразява се също и на общото потребителско преживяване. Отдавна отминаха времената, в които отивахме да пием едно кафе, докато заредят картинките. Днес дори забавяне от няколко секунди може да ни коства твърде много.

Този проблем е адресиран със създаването на допълнителни услуги от хостинг компаниите, които да кешират „умно“ сайта, да създават локални копия на сайта на много сървъри, за да се оптимизира достъпа до него през локална, а не международна мрежа, да кешират и преоразмеряват автоматично снимките и т.н. Част от тези услуги вършат наистина добра работа и успяват да представят страхотни резултати при page load time, НО разбира се идват на определена цена – допълнително към всичко заплатено до тук.

Сигурност

WordPress е печално известна с изключително ниското си ниво на сигурност, като основните (но не само) причини за това са лесният достъп до сорс кода и липсата на какъвто и да е контрол или регулация на пазара на плъгини.

Лесният достъп до основния код на системата позволява на всеки да търси и експлоатира неговите недостатъци, бъгове и „задни вратички“, за да създава зловреден софтуер, който да „пробива“ сайтовете, които не се грижат добре за сигурността си.

Този проблем се адресира от WordPress общността със сериозно количество обновления, които обаче налагат нуждата от постоянна поддръжка и ъпдейти на системата, заедно с всичките ѝ плъгини.

На практика не е възможно да имаш сигурен WordPress сайт без той да има постоянна техническа поддръжка от специалист. А това се отразява сериозно на месечния бюджет.

Другият аспект на ниското ниво на сигурност е фактът, че създаваните плъгини не минават през абсолютно никакъв контрол и преглед. Това се дължи на факта, че цялата WordPress общност е изградена върху концепцията на open source и децентрализация. А това, колкото и очарователно утопично да звучи, в случая създава проблеми.

По-голямата част от публикуваните плъгини са с ниско качество и много бъгове, което създава сериозни проблеми със сигурността, защото се явяват още една задна вратичка, през която един сайт да бъде пробит от недоброжелатели. Тук проблемът е решен по същия начин: с много обновления, на всеки плъгин поотделно. Това отново означава, че сайтът трябва да има регулярна поддръжка от някой, който да се занимава със създаване на резервни копия, обновления на всички плъгини и възстановяване на информацията, в случай че нещо се обърка.

Дизайн (Frontend)

Дизайн теми

Морето от теми и дизайни, които можеш да избереш за сайта си, наистина е плюс, но има и своята тъмна страна. Тя е, че за да могат да продадат темата/дизайна на повече хора, разработчиците им правят много различни конфигурации, структури, вариации и видове страници. Целта е да дадат решение на максимален брой казуси. Това води със себе си стотици хиляди редове код, от които ти ползваш само малка част. Сайтът обаче зарежда всичко. Всеки път. И „тежи“, без това да носи никаква стойност.

Сайт билдъри

От друга страна съществуват билдърите, като Elementor, Oxygen и т.н. Те решават този проблем донякъде, защото се разработват само конфигурацията и дизайна, които са необходими. Въпреки това кодът, който генерират, е огромен! Една обикновена таблица носи със себе си стотици редове код, което утежнява сайта. Тема, разработена през такъв редактор, е добро решение. Все пак за целта трябва да платите на разработчик/дизайнер, който да я реализира или да закупите плъгина и да се научите да работите с него.

Персонални решения

И така, най-добрият шанс да имаш сайт с качествен и адекватен на ситуацията дизайн, е да наемеш професионалисти, които да изработят тема специално за теб. Това разбира се идва на определена цена. И колкото по-добро е студиото, толкова по-висока ще бъде и цената.

Поддръжка и развитие (Support)

Техническа поддръжка

Вече частично засегнахме тази тема, обяснявайки защо са необходими постоянните обновления на WordPress сайтовете. Огромно неудобство е, че всичко – и ядрото, и всеки плъгин – се обновява по свой собствен график, защото е създадено от независими разработчици. Често обаче тези обновления водят след себе си проблеми, резултат от несъответствия (например между обновеното ядро и остарелите плъгини). Така всяко обновление може да доведе до внезапната необходимост от частично преустройство на сайта, смяна на плъгини и други главоболия.

Често се случва приложения или теми да спрат да се поддържат и съответно да бъдат изпреварени от по-нови технологии. Това принуждава всички потребители, разчитащи на тях, бързо да си намерят заместител, ако искат сайтът им да продължи да функционира.

Също така ако използваш теми или плъгини, които са изработени персонално за теб, ставаш изцяло зависим от разработчиците им за синхронизиране с постоянно обновяващото се „ядро“.

Извод: За да се изгради читав сайт на WordPress е необходим сериозен опит и познания в WordPress разработката. Трябва да можеш да прецениш кои теми и приложения са качествени и потенциално дълго време ще се поддържат. Но дори тогава гаранции няма, че един ден няма да се събудиш и всичко да се е скапало.

Административен панел с множество индикации за обновления

Информационна поддръжка

CMS панела е добре познат на масата хора и е относително лесен за употреба, но поради причината, че сайта е сглобен от основен CMS + плъгини + тема, корекциите се извършват на много места: понякога в основния CMS, понякога в темата, понякога в плъгина, а друг път се налага да се рови директно в кода. Тази структура може да варира, в зависимост от решенията, взети при разработката, но при всички положения човек трябва да бъде добре запознат коя информация от къде се променя, за да може да поддържа съдържанието на сайта актуално.

Ако работиш всеки ден с един и същи сайт, това няма да е (огромен) проблем, но ако ти се налага да правиш корекции сравнително рядко, или пък поддържаш много проекти с различни конфигурации и теми, въпросът: „Това сега от къде беше?“ ще се появява често в главата ти.

SEO Оптимизация

WordPress няма вградени функции за SEO оптимизация. Въпреки, че този проблем е решен с плъгини, качествените такива са платени. Тоест, ако искаш сайтът ти да се класира добре при търсене, то е почти сигурно, че трябва да платиш допълнително: веднъж за плъгина, втори път за добър хостинг и трети път за оптимизационен слой (услуги за ускоряване на скоростта, като WP Rocket https://wp-rocket.me/ например).

Развитие и разширение

Разширението на вече съществуващ уеб сайт, изграден с WordPress, е истинско предизвикателство, освен ако не си експерт в това. За да добавиш нови функционалности в сайта си, трябва да преминеш през редакция на темата (ако това, което искаш не е предварително направено), инсталиране на допълнителни плъгини (или разработката на нови такива специално за теб), синхронизация с всичко съществуващо в сайта ти, добавяне на още едно ниво на комплексност, забавяне на скоростта и допълнителни разходи.  Често се случва наетите специалисти, които поддържат сайта, да не са в състояния да решат конкретен казус, което налага да търсиш други специалисти... Тук е важно да отбележа, че колкото по-специфичен е случаят, толкова по-скъпо и трудно ще го решиш и поддържаш.

E-commerce. Електронна търговия.

С оглед на обема на екосистемата, на пазара с плъгини има десетки (ако не стотици) възможности да превърнеш WordPress уеб сайта си в електронен магазин с инсталирането на един плъгин. И въпреки, че WordPress не е проектиран като CMS система за електронна търговия, някои от решенията дават доста добри резултати. Има многобройни примери за успешни електронни магазини, базирани на WordPress, но те идват на значителна цена - не само като преки разходи, а и като време и човешки ресурс за поддръжка и администрация.  

Въпреки това, ако имаш нужда от сериозен електронен магазин, в който да има голяма номенклатура от продукти и специфични нужди, WordPress не е препоръчителната система, на която да се спреш.

Има други подобни типове системи, които са специализирани в е-търговията, като Magento, Shopify, Open Cart и т.н.

Обобщение и заключение

Защо днес вече WP е динозавър и не е подходящ?

За времето на създаването си WordPress е бил също революция, но това вече не е така. В момента на пазара има страшно много инструменти, които са много по-добри от него.

WordPress се превърна в революция преди години, поради иновативния си подход и факта, че всеки може да се сдобие с тази прекрасна система за управление на съдържанието безплатно и да я използва за своите нужди.

В общия си вид WordPress бе създадена, като блог система в зората на web 2.0, когато създаването на съдържание от потребителите беше новост, тренд.

В годините след това тя се превърна (и все още е) в лидер на пазара, заради бързо растящата екосистема, красиви дизайн теми, цяло съзвездие от допълнителни услуги и голям брой специалисти.

Но към днешна дата WordPress вече не отговаря на нарастващите и изменящите се изисквания на създателите и ползвателите на уеб сайтове. Натрупаните с години проблеми със скоростта, сигурността, тежката поддръжка, нуждата от постоянно надграждане, комплексността на административния панел, липсата или по-скоро скъпото разработване на персонални дизайни и редица други аспекти, я обричат да започне да губи позициите си, след като на пазара вече има по-модерни решения, които решават с лекота и модерен подход всички изброени по-горе проблеми и създават много повече стойност.

Webflow

Какво е Webflow?

Webflow е американска компания, базирана в Сан Франциско. Тя предлага SaaS услуги, включващи хостинг и софтуер за визуална разработка на уеб сайтове, без нужда от писане на код. Визуалният редактор на Webflow позволява на уеб разработчиците да изградят комплексни сайтове с пълната сила на HTML, CSS и Javascript, използвайки визуално “платно”.

SaaS е метод за доставка на приложения чрез Интернет, под формата на абонаментна услуга. Потребителите ползват услугата най-често на месечна или годишна база. Този модел позволява достъпа до необходимия софтуер чрез браузър, без да е необходимо да се инсталира или поддържа софтуер локално. Това означава, че потребителят е освободен от задължението сам да управлява хардуера и да обновява софтуера си.  А всеки път, в който използва платформата, тя е в своя най-актуален вариант.

Важно е да се отбележи, че за разлика от WordPress, системата на Webflow е със затворен код. Какво ще рече това? Това означава, че услугата не дава достъп на потребителите до основното ядро на кода си. А както ще видиш след малко, това поражда някои от най-важните предимства и недостатъци на системата.

Ако се интересуваш от историята на Webflow и no-code технологиите, можеш да прочетеш тази статия: https://www.no-code.bg/statii/sravnitelno-kratka-istoria-na-no-code

Кои са предимствата на Webflow?

Като продукт, който е проектиран доста след създаването на WordPress, Webflow адресира всички проблеми, които има WordPress. Като започнем от бърза разработка, изключителна гъвкавост на CMS системата, пълен контрол над форнтенда, изключително ниво на сигурност и скорост на зареждане, модерно решение за услугите, предоставяни от трети страни, и стигнем до по-малките, но също токова важни улеснения, като публикуване с един клик и липса на нужда от постоянна техническа поддръжка. Успяхме ли да те заинтригуваме? Нека навлезем в детайлите.

Техническа реализация

За разлика от WordPress разработката на уеб сайт в Webflow стартира доста по-бързо и лесно. При Webflow няма нужда да се „вдига нова конфигурация“ за всеки сайт. Вместо това просто се логваш в контролния си панел и стартираш нов проект, по който може да работиш веднага. Друго основно предимство за разработчиците, е че могат да управляват и поддържат много сайтове през един централизиран административен панел. Без нужда от постоянно „влизане и излизане“ в сайта на всеки клиент, без нужда от логване в различни FTP сървъри и т.н. В Webflow просто избираш по кой проект искаш да работиш - и работиш.  

Самата техническа реализация на уеб сайт в Webflow също е по-различна. Създаването на сайт тук е лесен и приятен процес, в който разработчика има пълен контрол над всеки аспект от сайта и може да го създаде точно според нуждите на клиента. Работата може да стартира от нулата или да се базира на готов шаблон (template), но и двата случая съществува възможността лесно да бъдат нанесени корекции както по бекенда, така и по фронтенда.

Разработчикът създава всеки елемент от сайта с помощта на мощен визуален редактор, който „пише“ чист и семантичен HTML и CSS код. По този начин разработеният продукт е бърз и няма излишен код, който да го товари ненужно.

Разработката на административния панел също става с помощта на визуален редактор, като позволява изключителна гъвкавост и може да отговори на (почти) всички нужди на един уеб сайт. За сравнение, в WordPress получавате готова система и трябва да се съобразите с нея.

Създателите на Webflow са се постарали да решат възможно най-голям брой проблеми за разработчиците и да им създадат много улеснения. Малка част от тях са: стартирането на проекта с натискането на един бутон, автоматичната поддръжка на стари версии, работен сървър, компресия на кода, лесен 301 redirect и т.н.  

Сигурност и скорост

Сигурността на сайтовете, разработени с Webflow, е изключително висока. Това се дължи на факта, че всички сайтове използват едно и също ядро, за сигурността на което се грижи голям екип от професионалисти. В допълнение, основният код на това ядро не е публично достъпен и е далеч по-трудно да се намерят и експлоатират неговите слабости.

Именно сигурността на сайтовете, разработени чрез Webflow, е едно от големите предимства, които произтичат от факта, че системата е SaaS със затворен код. Какво означава това на практика? Потребителите - и разработчици, и администратори на готови сайтове - получават винаги най-новата версия на системата, без да имат абсолютно никакъв ангажимент към обновяването ѝ. То става автоматично.

Сайтовете, създадени с Webflow, са известни с изключителната си скорост на зареждане. Това се дължи на комбинацията между модерната и добре изградена хостинг инфраструктура на компанията, факта че основното ядро е централизирано и не на последно място - че то се оптимизира постоянно. Стартирането и поддръжката на ултра бързия хостинг се случва без cPanel, FTP настройки и други досадни неща, които са неизбежна част от стартирането на всеки проект базиран на WordPress.

Възможност за експортиране на кода

Друго голямо предимство на Webflow е опцията за експортиране на кода на фронтенда. Визуалния редактор генерира и експортира чист код, който може да се използва за нужди извън екосистемата на Webflow.

Дизайн: пълен контрол над форнтенда

В тази секция Webflow наистина показва пълния си блясък. Благодарение на мощния визуален редактор, дизайнерите и разработчиците получават неограничена свобода да създават точно това, от което има нужда, с пълен контрол над фроненда. Свързването с персонализирана CMS система става изключително лесно, като по този начин могат да се разработва комплексни сайтове с персонален дизайн, без да е необходимо да се пише код. Също така Webflow има вграден редактор за анимации и интеракции, което е още един изключително силен инструмент и в ръцете на добър дизайнер. А резултатите могат да бъдат наистина впечатляващи!

Темплейти. Шаблоните в Webflow функционират малко по-различно от тези в WordPress. Те не се инсталират, а се копират в нов проект, който можете да редактирате веднага. Плюсът им е, че няма излишен код, както при WordPress, и могат да се редактират изключително лесно през визуалния редактор. Ако избраната тема е структурирана добре, нужният сайт може да бъде създаден буквално за дни. За разлика от темите в WordPress, темпелйте на Webflow могат да се разширяват и надграждат без особени проблеми.

Поддръжка и развитие

Техническа поддръжка

Нуждата от техническа поддръжка на уеб сайт, създаден с Webflow, на практика не съществува. Причината за това е отново SaaS бизнес моделът. Както вече споменахме, това означава, че компанията се грижи за сигурността, обновленията и бъг фиксовете. Ползвателят на уеб сайта няма никакъв ангажимент да обновява каквото и да е било – напротив, той получава автоматично и безплатно (в рамките на хостинг абонамента си) всички новости и оптимизации. Веднъж стартиран, сайтът може да бъде оставен без техническа поддръжка и той ще продължи да функционира без притеснения за сигурността, докато има нужда от него.

Това води и до друг огромен плюс: собствениците на сайта не са зависими от разработчиците на проекта (в случаите, в които те не са го изградили сами). След като проектът бъде разработен, разработчикът го прехвърля в акаунта на своя клиент (освен ако нямат споразумение за дългосрочна поддръжка) и от този момент нататък собственикът на сайта има пълен контрол над него. И тъй като всичко се случва с помощта на визуален редактор и е no-code, дори и непрофесионалист може да нанесе малки корекции и модификации без особени затруднения.

Казус, в който трябва да се добави още едно поле в секция БЛОГ, но разработчикът те е оставил и сега няма кой да го свърши – не съществува. Просто можеш да си го направиш и сам(а).

Информационна поддръжка

Ако говорим за поддръжката от информационна гледна точка (тоест на съдържанието на сайта) -- в Webflow това се случва с помощта на интуитивен визуален CMS с директна редакция. Това ще рече, че след идентификация пред системата, можеш да редактираш ЦЯЛОТО налично съдържание (ама наистина цялото - не само отделни елементи, заложени в CMS системата) директно на страницата, на която се намираш. Ето това е прогрес, който променя правилата на играта!

Не се налага да се чудиш, кой плъгин отговаря конкретно зададена снимка или текст, който трябва да бъде сменен, нито да се ядосваш, защотова не е заложено предварително като редактируем елемент, след като сега ти се налага да го коригираш.

Само си помисли за количеството спестено време и нерви!

SEO оптимизация

Webflow разполага с вградени (native) всички нужни инструменти за SEO оптимизация. Те се допълват от възможността за динамично генериране, ако сайтът има CMS панел. Това включва опции като инсталиранe на Schema.org и други бонуси, които търсачките обожават. Всички сайтове, които ние сме разработили с Webflow до момента, имат 100 точки за секция SEO в Lighthouse.

Развитие и разширение

Ако се наложи сайтът или части от него да бъдат разширени, това може да се случи през визуалните редактори - както за CMS, така и за дизайна. Независимо дали случаят изисква разширение на определен модул, създаване на нов такъв, корекции в дизайна или нещо друго, корекциите се случват бързо, без излишно разходване на време и средства.

Екосистема

Въпреки, че no-code общността е значително по-малка от тази на WordPress тя е много активна и подкрепяща се, развива се с много бързи темпове и дава решения на все повече казуси, с които можеш да се сблъскаш.

Всички са много отзивчиви и ентусиазирани за новите възможности, които се появяват. Ако трябва да изолираме само Webflow общността, то тя е същата: малка, но актива и пълна с ентусиасти, които разработват дизайни и услуги (доста често безплатно, но качествено).

Ето някой от най-активните радетели на Webflow и no-code течението, които ние следим:

Finsweet

https://www.youtube.com/c/Finsweet

На първо място слагаме Finsweet, поради факта, че те предлагат доста решения за Webflow сайтове напълно безплатно. Тези, които задължително трябва да отбележим тук са Client-first системата за структуриране на сайтове https://www.finsweet.com/client-first/docs/intro; Attributes https://www.finsweet.com/attributes/: no-code решения за сайта ти и, разбира се, Chrome Plugin специално за Webflow, който дава много допълнителни и разширени функции, когато разработваш сайтове в Webflow. Макар тези да са трите най-важни, определено си заслужава да видиш и другите им разработки на техния основен сайт.

Timothy Ricks

https://www.youtube.com/c/TimothyRicks/

Timothy също е сериозен фен на no-code технологиите, който е разработил редица инструменти и благинки за no-code разработчици. Неговите уроци и нещата, които показва често попадат в зоната на low-code. Но ако си от по-напредналите, той може да даде страхотни решения.

Connor Finlayson

https://www.youtube.com/c/ConnorFinlayson/

Connor е разработил собствен портал за хора на свободна практика, изцяло с Webflow и no-code инструменти. В канала си показва целия процес на изграждане, както и всички експерименти, които прави със сайта си.

Nikolai Bain

https://www.youtube.com/c/NikolaiBain/

Nikolai създава и продава темплейти за Webflow, а в канала си показва процеса на създаване, приходи, научени уроци и т.н.

Това са само малко част от хората, които предлагат интересни уроци, свързани с no-code технологиите.

Плъгини. Услуги от трети страни.

Webflow няма плъгини. За всички, свикнали със структурата на WordPress, това вероятно е културен шок и може би звучи като огромен минус. Тогава защо го описваме в секцията с предимства? Причината е, че липсата на плъгини, особено така, както са реализирани в WordPress, решава проблемите със скоростта и сигурността. Това не означава, че няма услуги, разработени от трети страни. Напротив - има доста, но начинът им на работа е различен.

Те не се инсталират, не взаимодействат пряко с основното ядро на Webflow, а се импортират. По този начин няма нужда от постоянни обновления и притеснения за тяхната поддръжка.

Webflow разполага с възможност за взаимодействие и автоматизации с външни услуги, в това число външни бази данни (Air Table), услуги за автоматизация на работния процес (Zapier, Integromat/Make), системи за оторизация на потребители (Memberstack) и други подобни, които позволяват допълнително разширение на системата.

Кои са недостатъците на Webflow?

Въпреки, че Webflow решава всички проблеми, които стоят пред създаването на един уеб сайт, той също има своя набор от недостатъци.

Започвайки тази статия имах огромното желание да направя директно сравнение между двете системи, но това няма как да стане. Причината е, че Webflow няма нито един от проблемите на WordPress. Няма проблеми със скоростта, сигурността, плъгините, дизайн темплейтите, поддръжката и развитието – всички тези аспекти са напълно покрити.

Недостатъците му са малко по-различни…

Техническа реализация

Трудна крива на обучение

За разлика от повечето сайт билдъри и подобни no-code системи, Webflow се стреми да създава чист и семантичен код. За целта неговия редактор не позволява създаването на сайт с drag’n’drop, а изисква от разработчика познания в сферата на HTML и CSS (и JavaScript). Трябва да се запознати как работи уеб, какво е box моделът, каква е разликата между FLEX и GIRD и т.н. Също така трябва да сте запознати със спецификата на наслагване на класове, защото дори и да имате познания като фронтенд програмист, разработката на сайт във Webflow е малко по-различна и изисква известно време да се запознаете и да свикнете с нея.

Този проблем е адресиран от създателите на Webflow чрез създаването на много на брой кратки, но изключително добре направени видео уроци в техния сайт: https://university.webflow.com/ Друга възможност е да използвате готов безплатен темплейт , от който да започнете.

За разлика от WordPress, където всичко идва предварително създадено, тук много повече сайтове се изграждат от нулата. Разбира се, може да използвате темплейти, но въпреки това, повечето разработчици създават сайтовете си от "бял лист”.

Заключени сте в екосистемата на частна компания

Както споменахме в началото на тази глава, Webflow е частна компания и всички проекти, които създавате там, са заключени в тяхната система, което създава притеснение. Какво би станало, ако утре компанията фалира, повиши значително цените или направи рязък завой в политиката си? Това са важни съображения , които е добре да се имат предвид.

Важно е да се каже също така, че към момента компанията е изключително стабилна, с растящ инвестиционен интерес към нея и в 10 годишната си история не е давала индикации за имплементиране на лоши ценови практики. И все пак, дори да се случи възможно най-лошият сценарий, има вариант за реакция: експортирането на целия фронтенд и база данни и мигрирането им към custom CMS или друга система може да стане бързо и лесно.  

Ако искате да се възползвате от CMS системата, трябва да използвате хостинг, предоставен от Webflow.

Големия минус тук е липсата на избор. Webflow уеб сайт със CMS панел може да бъде хостнат само на техни сървъри. Цената на хостинга към днешна дата е 192 $ / година, но при направен сравнителен анализ между екстрите, които предлага този хостинг, и хостинг със сходни параметри в други компании се оказва, че цената е честна. Да, висока е, но получаваш изключително качество за парите си и определено си заслужава.

Ограничения във видовете проекти, които могат да се реализират с Webflow.

Системата на Webflow се развива с много бързи темпове и разширява възможностите си, но все още има зони, които не покрива или покрива само частично. Едно от тях е  персонализираното съдържание (gated content), което скоро ще бъде реализирано със стартирането на Membership услугата. Другото е електронната търговия. Webflow има възможност за създаването на е-магазини, но на този етап то е приложимо само за малки магазини, които нямат голяма комплексност в продуктовите си каталози. Важно е да отбележа, че част от тези ограничения важат само за вградените възможности на системата. Те обаче могат да бъдат преодолени чрез услуги от трети страни. Това разширява значително видовете сайтове, които могат да се изработят с Webflow. По този начин има създадени редица портали, сайтове за обяви, сайтове за продажба на дигитални ресурси и т.н.

Не всичко е пълен no-code

Ако нуждите на сайта станат по-комплексни, ще се наложи все пак да прибегнеш до писането на код. Причината е, че разработчиците на Webflow се стремят да развиват системата, като покриват перфектно основните нужди на уеб. За по-специфичните казуси оставят възможност да се допишат от разработчиците.

На ниво дизайн, поддръжка и развитие Webflow няма ясно изразени недостатъци.

Webflow за e-commerce?

Системата на Webflow предлага да разработите електронен магазин на нея, всичко се случва през визуалния редактор и техния CMS. За съжаление обаче системата има доста ограничения, като брой продукти, разновидности и т.н. Поради тази причина все още не можем да се възползваме от пълната сила на подобен продукт, ако се налага да създадем електронен магазин.

E-commerce системата е подходяща само за малки дизайнерски магазини с не особено широка продуктова номенклатура или такива, които продават дигитални стоки (курсове, обучения, дигитални книги и т.н.) За тях е перфектен избор, защото могат да се възползват от всички гореописани предимства.

Обобщение и заключение

Webflow решава всички проблеми, с които един разработчик или ползвател се сблъсква при създаването на уеб сайт чрез WordPress. Това ни дава причина да мислим, че във времето напред пазарният дял на тази система ще расте значително. И макар да е малко вероятно в близките години тя да бъде заплаха за хегемонията на WordPress, определено популярността ѝ ще нарасне до проценти, които ще бъдат впечатляващи.

WordPress vs Webflow: Общи заключения

За да сме максимално обективни в това заключение, ще го разделим на 2 основни подкатегории:

Позицията на клиента (имаш нужда от уеб сайт и се чудиш коя опция да използваш)

WordPress ще ти позволи да стартираш бързо, да поставиш сайта на свой хостинг и той да работи. Ако нямаш конкретни претенции за дизайна и функционалната част или просто искаш да имате „някакъв“ сайт, това решение е подходящо, защото е по-рентабилно. В случай обаче, че имаш конкретни изисквания към дизайна и необходимост от специфични функции, ще трябва да се обърнеш към професионалист и тогава нещата се променят значително: и от финансова, и от времева гледна точка.

Webflow също позволява бърз старт на сайта, като гарантира персонализиран и адаптивен дизайн, както и функционалност изградена според конкретните нужди на проекта. Уеб сайтовете създадени с Webflow не се нуждаят от техническа поддръжка, информацията в тях се добавя и коригира лесно, което пести време на собствениците/администраторите на сайта и им позволява да се фокусират върху важните неща: съдържанието и целите на сайта, вместо да се занимават с обновления и технически проблеми.

И така, ако в момента обмисляш дали да създадеш нов сайт, или ти трябва от редизайн на съществуващ такъв, аз бих препоръчал да се насочиш към Webflow. Ако просто искаш да имаш някакъв сайт, без особени изисквания към него, то WordPress е по-рентабилното решение.

Ако всичко това не ти помага и все още се чудиш какво да избереш, пиши ни - с радост ще ти помогнем 😊  

Позицията на разработчика (ако разработваш сайтове за клиенти)

Webflow изисква познания по HTML / CSS. Не трябва да пишеш код, но трябва да знаеш как работи уеб. Обучителната крива е относително трудна, особено ако ги няма тези познания, но веднъж минеш ли през нея, тази система ти отваря вратите да създаваш комплексни сайтове, без да си програмист. Тук разликата с WordPress е, че не си ограничен в предварително създадена система, която да разширяваш с безброй плъгини, а можеш да създаваш всичко специално за клиентите си. Няма нужда от постоянни инсталации, нови хостинг акаунти и т.н. управляваш всичко през един акаунт (можеш да го споделиш с екипа си и да работите заедно и едновременно по един проект), много от дребните настройки са автоматизирани или направени да работят лесно, можеш да преизползваш компоненти, теми и т.н.

Сайтовете, създадени с Webflow, не изискват техническа поддръжка. Това може да бъде сметнато от някои колеги като минус, защото няма основателна причина да таксуват клиента на месечна база, за да му „гледат“ сайта. За мен е плюс, тъй като ти позволява да се фокусираш върху създаването на стойност, вместо да си губиш времето с рутинни задачи.

Ако мигрираш от WordPress към Webflow, със сигурност ще се преродиш! Гарантирам! 😊

WordPress ти позволява да създаваш сайтове за клиентите си, без да имаш никакви познания за структурата на уеб: голям брой компании просто инсталират и конфигурират теми за клиентите си, в което няма нищо лошо.

Сигурен съм също, че ако си дългогодишен WordPress разработчик, който е запознат с всички тайни на системата, вероятно няма да си съгласен с мен! Ако случаят е такъв, ще ми е много интересно да обсъдим различията си - виртуално или на по чаша бира в Капана. Но те съветвам да прегледаш по-надълбоко възможностите, който предлага Webflow, голям част от no-code общността е мигрирала от еко системата на WordPress.

Финални думи от Георги

Според мен Webflow е бъдещето за разработка на уеб сайтове, защото разработката е бърза, качествена и решава всички модерни проблеми, които може да има един уеб сайт. Поддръжката е истинско удоволствие, защото се случва страшно бързо (нещо, от което всичките ми клиенти са очаровани) и безпроблемно, не се занимаваш с технически въпроси и сайтът просто работи безупречно, а спестеното време инвестираш в оптимизация и допълнителни функционалности.  

Ако сега започваш да учиш и се чудиш към коя система да се насочиш, аз препоръчвам Webflow, особено ако си дизайнер. Скоро ще подготвя и статия специално за дизайнери.

Ако имаш нужда от бърз и качествен редизайн, пиши ми. Ще се радвам да го обсъдим.

Сравнителна таблица: Предимства/Недостатъци

ДЕЙНОСТ

WORDPRESS

WEBFLOW

ТЕХНИЧЕСКА РЕАЛИЗАЦИЯ

Стартиране на нов уеб сайт

Изисква конфигуриране на нов сървър, нова инсталация и конфигурация за всеки проект.

Стартира се с натискане на бутон „Стартирай нов проект“.

Максимална скорост за стартиране на нов проект

Оптималният вариант е да използваш услуга за инсталиране на нова инсталация през хостинг компания, да инсталираш нова тема, да инсталираш нужните плъгини и да конфигурираш всички нужни настройки, след което да го „напълниш“ с информация.

Оптималният вариант е да си направиш акаунт, да копираш тема и да я напълниш с информация.

Скорост на разработка

Проект може да бъде стартиран сравнително бързо, ако към него няма претенции за CMS възможности и дизайн.

Проект може да бъде стартиран бързо, независимо от нуждите му.

Разработка на CMS

Идва с предварително разработен CMS, с който трябва да се съобразиш или да търсиш заобиколни решения. Допълнителните нужди са решени с инсталиране на плъгини.

Разработва се за всеки проект през визуален редактор. Изисква набор от основни познания.

Възможности за персонализация на CMS. Модули.

Създаване на персонални плъгини. Изисква професионални умения по програмиране и сериозен опит в разработката на плъгини.

Системата се персонализира и коригира лесно през визуален редактор.

Плъгини. Услуги от трети страни

Всички приложения са разработени от трети страни. Плъгините варират в своето качество и цена и е необходимо да бъдат обновявани регулярно, за да се гарантира тяхната сигурност.

Няма плъгини. Системата е съвместима с различни видове интеграции на трети страни, чрез които да се разшири функционалността на проектите. Те не изискват обновяване и не създават проблеми със сигурността.

Познания за програмиране

WordPress включва безкодов редактор на съдържанието и за дизайна. Вторият е плъгин, който е платен. Въпреки това за определени приложения, или при необходимост от промени във функционалността на шаблона, се изискват познания по програмиране.

Webflow е изцяло no-code базирана платформа и не изисква познания по програмиране. Необходими са обаче основни познания как функционира интернет. В допълнение, ако разработчикът има познанията и необходимостта да модифицира кода на проекта допълнително, той е достъпен.

Менажиране на много проекти.

Не позволява достъп до много проекти едновременно, освен с помощта на платени плъгини от трети страни.

Позволява менажиране на много проекти през един административен панел. Позволява колаборация на екипи в един контролен панел.

Сигурност и скорост

Сигурността на сайтовете е сериозен проблем за WordPress, тъй като платформата е честа мишена за хакери. Ядрото на WordPress, използваните шаблони, както и всички допълнителни приложения трябва да се обновяват и следят рутинно за уязвимости и рискове по сигурността. Скоростта е много ниска, освен ако не се плаща за допълнителни хостинг услуги за кеширане и ускорение.

Сайтовете, създадени на Webflow са с изключително високо ниво на сигурност и използват хостинг на  Amazon Web Services & Fastly, HTTP/2 ready. Обновленията се правят от екипа на Webflow и стават автоматично за всички сайтове в мрежата на платформата. Скоростта е висока и гарантирана от модерна хостинг инфраструктура.

Резервни копия на сайта

Резервни копия на сайта са възможни чрез платени плъгини от трети страни.

Резервните копия се създават автоматично и мога лесно да бъдат използвани при нужда.

Възможност за инсталиране на собствен/друг сървър

Да.

Не.

Ограничения на съдържанието и други

Не.

Има ограничения в броя на видовете страници (темплейти) (до 1000). Има ограничения в броя на продукти (за e-commerce)

ДИЗАЙН

Разработка на дизайн

Разработката на персонален дизайн изисква комплексни познания както по UI/UX така и по програмиране и работа конкретно с структурата на WordPress.

Разработката на персонален дизайн изисква комплексни познания по UI/UX и базисни познания по HTML /CSS, но не изисква писане на код.

Дизайн теми (темплейти)

Налични са повече от 48 хиляди темплейта от различни търговци. Шаблоните варират значително по отношение на тяхното качество, цена и възможности за модификация. Персонализацията според специфични нужди извън предварително заложената е много трудна, често невъзможна.

Webflow предлага над 1000 готови шаблона. Те могат да се използват като готово решение или да бъдат модифицирани според нуждите на проекта. Персонализацията според специфичните нужди е много лесна.

Персонализация на дизайна

Ако използваш купена тема, си ограничен в опциите за конфигурация, предоставени от създателите ѝ. Персоналните корекции са изключително трудни, времеемки и със спорен резултат.

Имаш абсолютната свобода да редактираш всяка част от дизайна през визуалния редактор - независимо дали е купена тема или дизайн, създаден персонално за теб.

Анимации и персонални интеракции

Възможни само през допълнителни плъгини и сайт билдъри като Oxygen. Утежняват значително скоростта на сайта.

Има вграден билдър за анимации, който позволява създаване на персонални анимации и интеракции до най-малкия детайл. Не утежняват скоростта на сайта.

ПОДДРЪЖКА И РАЗВИТИЕ

Нужда от техническа поддръжка

Задължителна. Сайтът не е възможно да работи дълго време без техническа поддържка и постоянно обновление.

Не е нужна. След стартиране на проекта сайтът няма нужда от техническа поддръжка.

Скорост на поддръжка и корекции

Поддръжката изисква комплексни познания в екосистемата на WordPress. Ако нуждите от корекции са по-специфични, разработката им минава през всички статии на разработката на софтуер.

Поддръжката може да се прави от непрофесионалист (за дребни корекции). По-специфичните корекции се извършват бързо, поради липсата от нужда за писане на код.   

Редакция на съдържанието

Използва редактора Gutenberg, използващ абстрактно редактируеми блокове. С други думи, редакторът не представя начина, по който ще изглежда публикуваният сайт. Потребителите ще трябва да превключват между редактора и публикувания сайт, за да видят как ще изглеждат промените.

Използва in-line редактиране директно в дизайна на страницата, която искате да редактирате. Позволява редакция на всички елементи, дори и тези, които не са част от CMS системата. 

Многоезични сайтове

Многоезичните сайтове са възможни, с помощта на платени плъгини от трети страни.

Многоезичните сайтове са възможни, с помощта на платени услуги от трети страни.

SEO

Разнообразни SEO инструменти са достъпни чрез платени плъгини от трети страни.

Всички нужни SEO инструменти са част от основната структура.

Електронна търговия

 

Възможна е разработка на комплексни електронни магазини с помощта на платени плъгини от трети разработчици.

Възможна е разработка на семпли магазини. Има ограничение в броя и модификациите на продуктите.

Сравнителна таблица: Цени

Целта на тази таблица е да сравним само преките (незаобиколими) разходи по разработката на един уеб сайт, без да включваме цените за дизайн, разработка и последваща поддръжка.

За да бъдем обективни в сравнението на цените, използвахме следната методология: подбрахме реален проект, разработен от нас. Използвахме неговата конструкция като база, за да сравним преките разходи по изграждането на сайта. Изключихме от сравнението разходите за разработка, защото те са твърде субективни.

Проектът представлява продуктов каталог за електроапаратура. Разгледайте го на www.electroplus.net . Дизайнът на сайта е разработен специално за нашия клиент. Но цената за разработка на персонален дизайн или тема би могла да варира драстично. За да бъде сравнението ни максимално обективно ще приемем, че сме закупили и модифицирали готова тема.

УСЛУГА

WORDPRESS

WEBFLOW

Абонамент за услугата

Няма

0$ месец (Ако сте разработчик 19-49 $, в зависимост колко сайта разработвате)

ДИЗАЙН

Дизайн (тема) + Визуален редактор

79 $ / еднократно / редактор + 49 /година

 79 $ /еднократно/ редактор /безплатен/

РАЗРАБОТКА

Yoast SEO

99$ / година

Безплатно

Smush (Оптимизация на снимки)

90$ / година (най-евтиния вариант)

Включен в цената на хостинга

Contact form 7

Безплатно

Безплатно

Slider Revolution

35 $ / година

Безплатно

GDPR

69$ / година

Безплатно

Хостинг, SSL

60-90 $ / година* + Free SSL

192 $ /година* + SSL

 

 

 

Общо:

459 $ / година

271 $ / година

Както се вижда от сравнителната таблица, при „относително“ равни параметри и ниво на качественото Webflow е доста по-изгоден вариант, дори и при смятане само на преките разходи, тук не сме включили цената за разработка, поддръжка и развитие.  

Забележки:

* Параметрите на хостинга се разминават значително. В нашето проучване не успяхме да открием хостинг план за WordPress, който да покрива 100% параметрите на Webflow, които са значително по-добри.

** В остойностяването на плъгините сме се водили от сходно на Webflow качество, което изключва използването на безплатни и недоказани такива. Да, може да ги заместите с безплатни, но с всеки компромис качеството спада.

*** Тук не оценяваме факта, че всяка стъпка на WordPress трябва да се изпълни ръчно, за всеки сайт, докато при Webflow всичко върви в пакет.

Консултант и WordPress Expert: Даниел Тодоров

Ако тази статия ти е допаднала ще се радваме да я споделиш с твоите колеги и приятели! :) 

СЪДЪРЖАНИЕ